Met 1,6 miljard dagelijkse gebruikers, is Facebook één van de belangrijkste kanalen om in contact te komen met jouw (potentiële) klanten. Facebook geeft je de mogelijkheid om jouw doelgroep te bereiken op een laagdrempelige manier, het helpt je om hoger in de zoekresultaten te komen en een community op te bouwen rondom jouw bedrijf. Het is daarom ook een fantastische bron om kwalitatieve leads te genereren. We geven in dit blog 9 tips.
Bij social media denken we aan social media marketing. En daarbij denken we vaak weer aan advertenties. Maar daarmee bereik je niet meer zo snel je doel. Facebook stroomt over van de betaalde advertenties, daardoor veranderen de algoritmes van Facebook vaker dan dat jij met je ogen kunt knipperen. Het genereren van leads via Facebook vergt een andere aanpak en die ga ik je in dit blog vertellen.
Wat is leadgeneratie?
Wat is leadgeneratie eigenlijk? Een lead is niet zomaar een bezoeker op jouw website of Facebookaccount. Een kwalitatieve leads is een persoon die ook daadwerkelijk de potentie heeft om jouw klant te worden. Iemand die dus interesse heeft getoond in jouw bedrijf of producten en de mogelijkheid heeft om een aankoop te doen. Dit kan zijn dat hij/zij jouw content heeft gedownload in ruil voor zijn of haar gegevens. Zij hebben bijvoorbeeld een formulier ingevuld, een (live) evenement bijgewoond, een webinar gekeken, een demo aangevraagd etc.
Waarom is Facebook een goed kanaal voor kwalitatieve leads?
Eigenlijk zeggen de cijfers uit de eerste zin van dit blog al genoeg: 1,6 miljard dagelijkse gebruikers (wereldwijd). Een groot gedeelte van de Westerse bevolking is op dit platform te vinden. Facebook is én geeft een goede mogelijkheid om (betaald) leads te genereren met een hoge ROI.
Zo kun je door middel van Facebook Lead Ads, zeer gesegmenteerd, potentiële klanten bereiken waar zij het liefste zijn. Facebook heeft formulieren geïntegreerd in het platform, geïnteresseerden worden dus niet weggeleid. Daarnaast zijn Facebook, de app, de advertenties en de formulieren perfect mobielvriendelijk ingericht. De data die wordt verzameld kan eenvoudig worden gesynchroniseerd met de CRM software (zo wordt het bijvoorbeeld automatisch geïntegreerd in HubSpot). Zo blijf je de data op één plek houden.
9 tips om leads te genereren via Facebook
- Optimaliseer je Facebookprofiel
Zorg ervoor dat het Facebookprofiel van jouw bedrijf helemaal up-to-date is, compleet en toegankelijk. Voor leadgeneratie is het vooral belangrijk dat:
- Het daadwerkelijk een bedrijfsprofiel is en geen persoonlijk profiel;
- Alle contactgegevens kloppen;
- Er een CTA is om te bellen of te mailen, of één die naar jouw website of speciale landingspagina gaat;
- het profiel leuke aantrekkelijke (cover)foto’s, afbeeldingen en video’s heeft;
- een herkenbare profielfoto heeft;
- Volstaat met interessante en behulpzame content;
- Je verschillende relevante tabbladen hebt. Tabbladen zijn een soort landingspagina’s in Facebook, maak hier dankbaar gebruik van!
- Er zo snel mogelijk gereageerd wordt op berichten, dan krijg je de ‘very responsive’ titel
- Wees dagelijks actief
Om echt goed zichtbaar te zijn op de tijdlijn van jouw doelgroep, moet je natuurlijk actief zijn op Facebook. Niet alleen is het belangrijk om zo snel mogelijk te reageren op bezoekers, maar ook om regelmatig (dagelijks), leuke interessante en actuele berichten, foto’s of video’s te plaatsen. Mensen komen op jouw profiel uit nieuwsgierigheid, willen antwoorden op hun vragen, tips etc. Plaats dan ook berichten die voldoen aan die behoeftes. Denk hierbij aan:
- Blogs
- FAQ
- Klantcases
- Tips
- Poll
- Live event / live video
- Creëer betrokkenheid en interactie
Facebook is een interactief platform en heeft een update gedaan in het algoritme, waardoor gesprekken en interactie veel belangrijker is geworden dan simpele posts. Het is dus ook een uitgelezen kans om engagement en interactie te creëren bij jouw doelgroep. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de mening te vragen over content die je plaatst of feedback te vragen over jouw producten of bedrijf. Sla twee vliegen in één klap: vraag of mensen jouw producten gratis willen uitproberen om hun mening daarover te geven. Je leidt ze naar een landingspagina op jouw website. Daar kan men een formulier invullen om jouw producten of samples gratis te ontvangen. Reageer op de positieve én negatieve feedback.
- Publiceer content!
Zonder content gebeurt er weinig. Je kunt nog zulke goede advertenties aanmaken, maar als men op jouw account komt en er staat niks, ben je ze kwijt. Plaats blogs die op jouw website ook voor veel leadgeneratie zorgen. Combineer dit met een pakkende titel, meta description en CTA. Doet een blog, post, afbeelding of video het uitzonderlijk goed? Dan kun je hem ‘vastzetten’ aan de bovenkant van je tijdlijn (voor 7 dagen). Zorg ervoor dat jouw content altijd doorlinkt naar verder informatieve content op jouw website.
- Gebruik Facebook Lead Ads
Facebook Lead Advertenties zijn advertenties met een geïntegreerd formulier in Facebook. Normaal worden leads naar een landingspagina geleid waar zij een formulier moeten invullen. Bij Facebook blijf je op het platform, waardoor het achterlaten van gegevens een stuk laagdrempeliger wordt. Een zeer gebruiksvriendelijke manier van leadgeneratie dus en het verhoogt de conversies aanzienlijk. Hoe vaker iemand moet doorklikken, hoe sneller iemand afhaakt.
Bij het aanmaken van een lead-advertentie kun je gedetailleerd segmenteren op een doelgroep. Zo kun je segmenteren op locatie, geslacht, leeftijd, interesses enz. Facebook gebruikt die informatie om jouw advertentie te tonen aan de mensen die de potentie hebben om jouw klant te worden. Als iemand klikt op de CTA (Call-To-Action) van het gesponsorde bericht, krijgt hij/zij een formulier te zien om verdere informatie te krijgen. In dat formulier zijn veel velden al ingevuld door Facebook (om het nog laagdrempeliger te maken). Je hebt nu een kwalitatieve lead gegenereerd.
- Gebruik foto’s en video’s
Video’s en foto’s doen het goed op social media kanalen. Facebook berichten met afbeeldingen of video’s doen het dan ook veel beter. Dit komt ook omdat Facebook de voorkeur geeft aan (bewegend) beeld in hun algoritme. Daarnaast zijn video’s een krachtigere manier om je boodschap over te brengen. Link bij de afbeeldingen en video’s naar een landingspagina op jouw website, het beste is om een CTA toe te voegen. Doe dit ook in de omslagfoto en profielfoto.
- Maak live video’s
Live video’s zijn geweldig voor engagement en lead generatie. Je kunt namelijk live jouw enthousiaste boodschap heel spontaan overbrengen en mensen motiveren om meer content te downloaden op jouw website. Mensen zijn graag onderdeel van iets wat ‘realtime’ is en genieten van de live interactie. Ze zullen sneller reageren met vragen of ander commentaar waar je direct op in kunt spelen. Je kunt FAQ’s behandelen, demonstraties of webinars geven, een kijkje achter de schermen enz. Ook hier heb je de mogelijkheid om een CTA toe te voegen in de beschrijving of in de video. Mensen krijgen een melding als iemand een live video start, waardoor je extra onder de aandacht komt.
- Neem deel aan Facebookgroepen
Nieuwe leads vind je in groepen. Iemand die lid wordt van een groep laat zien dat hij/zij een onderwerp interessant vindt en betrokken is. Word lid van groepen waar jouw potentiële klanten zich bevinden. Groepen die gerelateerd zijn aan jouw branche, producten of interessegebieden van jouw buyer persona. Hier kun je je expertise delen, antwoorden geven op vragen en een band / vertrouwen opbouwen. Het is wel heel belangrijk om behulpzaam te zijn in groepen, waarde te bieden en niet commercieel te zijn. Je kunt ook zelf een groep aanmaken.
- Events
Een event aanmaken is een uitgelezen kans om leads te genereren. Je kunt bijvoorbeeld een event aanmaken voor een webinar die je gaat houden of een live evenement die je gaat hosten. Je leidt mensen via dit evenement naar een formulier om zich aan te melden voor het evenement.
Dat waren de tips voor nu! Heb je nog vragen/opmerkingen, wil je meer weten of heb je hulp nodig bij het opzetten van je social mediastrategie? Aarzel niet en neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!