SEO in een notendop
door: Maarten Vermeulen
door: Maarten Vermeulen
Over search engine optimization (SEO) is al een hoop geschreven. Als je een blog wilt optimaliseren, hoef je maar te googlen en je vindt meerdere handleidingen. Toch blijft het lastig om bovenaan in Google te komen. Het is niet altijd even voor de hand liggend hoe je dit voor elkaar krijgt. Iedereen wil natuurlijk bovenaan staan in Google. Jij wilt dat, maar je concurrenten willen dat net zo graag. De druk op die bovenste posities in Google is dus hoog.
Op de eerste plek in Google kom je niet door een simpel trucje toe te passen of door domweg een keer geluk te hebben. Google beoordeelt je webpagina’s op zo’n tweehonderd factoren en geeft je op basis daarvan een plek in de zoekresultaten. Aan een aantal van die punten voldoe je eenvoudig. Om in de top tien te komen moet de website bijvoorbeeld goed gestructureerd zijn, landingspagina’s hebben, de pagina’s moeten geoptimaliseerd zijn en voldoen aan wat technische eisen, zoals korte laadtijden. Daarnaast is het belangrijk dat je website een linkprofiel heeft dat in orde is. Dit zorgt ervoor dat de belangrijke pagina’s goed gevonden worden door je bezoekers. Ook zijn links naar jouw website (vanaf andere sites) belangrijk. Deze voegen voor Google waarde toe aan je site. De kwaliteit van de links is hierbij belangrijk; een link vanaf bol.com is meer waard dan een link van de plaatselijke voetbalvereniging.
Naarmate je dichterbij de top drie komt, wordt de lijst van factoren langer. Deze factoren zijn vaak wat moeilijker te bereiken. Ik zeg altijd tegen mijn klanten: ‘Besef dat Google maar één ding wil. Dat is een optimale zoekervaring.’ Daar kun je eigenlijk alles aan ophangen. Dus als jouw website laat zien dat mensen lang op de site blijven en veel doorklikken en scrollen, dan laat je aan Google zien dat mensen op jouw site vinden wat ze zoeken. Dat sterkt Google in het idee dat jouw website omhoog moet op die zoekterm. Dit soort factoren zijn cruciaal als je het hebt over SEO.
Met langdurig goede linkbuilding kom je ook een eind. Maar wil je sneller, dan kun je het best beginnen met het oppakken van de factoren waarop je nog de meeste winst te behalen hebt.
Bovenstaand verhaal is helder en lijkt in eerste instantie niet zo ingewikkeld. Toch ervaren veel organisaties nog drempels als het gaat om met SEO. Een grote drempel is de concurrentie. In sommige branches zijn er spelers actief die al zo’n tien jaar aan de slag zijn met SEO. Als nieuwkomer heb je het dan zwaar. Want wat in tien jaar opgebouwd is, haal je niet zomaar in.
Daarnaast kost het veel tijd, werk en dus geld om met SEO aan de slag te gaan. En je ziet misschien niet altijd na een maand al resultaat. SEO is vaak een project voor de lange termijn. Geduld is zeker nodig als je hiermee aan de slag gaat!
In veel organisaties is niet de juiste kennis aanwezig om aan alle SEO factoren te voldoen. Men is er echter vaak nog niet van overtuigd dat een professional hiervoor zichzelf terugverdient. Het gevolg is dat er half of helemaal niet aan SEO gewerkt wordt, en dat de website niet echt vooruitgang boekt.
Voor mijn werk ben ik vaak met mensen in gesprek over de vindbaarheid van hun website in Google. Een veelgehoorde opmerking is: ‘Maar als ik op mijn organisatie zoek, staat deze altijd bovenaan in Google!’ Veel mensen beseffen niet dat Google zoekresultaten laat zien die gebaseerd zijn op, onder andere, je locatie en zoekhistorie. Je eigen website bezoek je vaak, dus natuurlijk komt deze bovenaan in Google als je jouw organisatie opzoekt.
Het is een fabel dat een incognito-venster hier uitkomst biedt. Je bent namelijk altijd verbonden met een internetserver waaraan Google je locatie kan zien. Hierdoor worden je zoekresultaten alsnog beïnvloedt. Jij ziet dus niet precies dezelfde zoekresultaten als iemand anders.
De beste tip die ik je kan geven? Daarvoor grijp ik terug naar wat ik eerder zei. Google wil maar één ding: een optimale zoekervaring. Zorg er dus voor dat je een optimale zoekervaring creëert voor je bezoekers. Dit doe je onder andere door je tekst goed te structureren, met duidelijke koppen en tussenkoppen. Ook mag de laadtijd van een pagina niet te lang zijn, want dan haken bezoekers af. Naast een optimale zoekervaring is het belangrijk dat je aan de slag gaat met linkbuilding. Deze twee, in combinatie met een portie geduld, gaan je zeker weten resultaat geven!
Maarten Vermeulen is online marketing specialist bij Pingwin. Pingwin is een internetbureau dat bedrijven helpt met een goede online vindbaarheid.
De relatie tussen klant en online marketing bureau is niet vanzelfsprekend soepel. Daar moet je aan..
Na hard zwoegen staat er eindelijk een website voor jouw bedrijf online. Helaas vallen de..