SEO anno 2018: Doei zoekwoordoptimalisatie! Hallo topic clusters!
door: One4marketing
door: One4marketing
Zoals je ongetwijfeld zelf ervaren hebt, kost het moeite om content te publiceren die ervoor zorgt dat je online gevonden wordt. Waar marketeers eerder vochten om ruimte voor hun advertenties, vechten ze nu met content om de aandacht van hun doelgroep. Maar met alle content die gepubliceerd wordt, is het moeilijk om de aandacht van de juiste mensen te trekken.
Afgelopen jaren is de manier waarop zoekers zoeken flink veranderd. Een aantal jaar geleden typten de meeste zoekers slechts gedeeltes van een zin of term in de zoekbalk. Nu is het gebruikelijk dat mensen complexe vragen stellen in volzinnen. In 2016 stelde Sundar Pichi, CEO van Google, dat een op de vijf zoekopdrachten in de app en op Android-apparaten een spraakgestuurde zoekopdracht was. Deze trend heeft zich afgelopen jaren doorgezet, en het zoekvolume op voice search blijft stijgen.
Voor zoekmachines zoals Google is het belangrijk hier op in te spelen. Zij willen de zoeker helpen door hem de juiste content aan te bieden bij dat waar hij naar op zoek is. Het is voor zoekmachines dus belangrijk om alle content goed in te delen en weer te geven.
Vandaar dat Google regelmatig met updates komt. Jaarlijks worden er zo’n 500 tot 600 veranderingen doorgevoerd aan het algoritme. Daarnaast worden er zo nu en dan grotere updates uitgevoerd. Zo ook de Hummingbird update in 2013. Google veranderde zijn algoritme door zich meer te richten op zinnen of gedeeltes daarvan in plaats van op specifieke zoekwoorden. Veel marketeers zien deze beweging van Google als de eerste verschuiving van de focus op zoekwoord naar focus op onderwerp.
Een volgende grote update van Google kwam in 2015: de RankBrain algoritme update. RankBrain interpreteert de zoekopdracht die jij Google geeft en vindt ook pagina’s die niet exact dezelfde zoekwoorden bevatten als die jij ingetypt hebt. Google doet dit door zoekhistorie aan vergelijkbare thema’s te koppelen. Door zoekwoorden en zinnen samen te brengen, zorgt dit voor betere, contextgestuurde resultaten in Google.
Tot nu toe optimaliseerde je je webteksten en blogs hoogstwaarschijnlijk op basis van zoekwoorden. Maar zoals je zojuist gelezen hebt, zoekt je doelgroep niet meer op keyword maar op zin. En Google past zich hierop aan door meer aandacht te geven aan topic clusters in plaats van keywords. Tijd dus om je SEO anders in te gaan richten! Hoe?
Een blog schrijven voor elk relevant zoekwoord is niet meer genoeg. Zijn alle blogs die je nu online hebt staan dan opeens waardeloos geworden voor Google? Nee, gelukkig niet! Om hoog in Google te komen, is inhoudelijk goede content nog steeds van uiterst belang. Wat je wel moet doen, is de manier veranderen waarop je aan Google laat weten dat er relevante content op je website staat. Een topic cluster is hier uitermate geschikt voor.
Deze video van HubSpot legt je in slechts 1 minuut en 40 seconden het principe van topic clusters uit. Een topic cluster bestaat uit pillar content en cluster content. Een pillar content pagina is een webpagina die gaat over een breed onderwerp, vaak iets van 2-3 woorden, zoals software testing. Een onderwerp is geschikt voor pillar content als er veel op gezocht wordt, je het al regelmatig behandeld hebt op je website en als het aansluit bij je eigen doelstellingen en buyer persona. De pillar content pagina is vaak lang. Om de pagina heen is een cluster van relevante content gebouwd.
Dit is slechts een korte uitleg. In mijn volgende blog vertel ik je meer over de opbouw van topic clusters, pillar content, cluster content, de soorten pillar content die er zijn en de voordelen die pillar content en cluster content jou brengen.
Deze blogs niet missen? Gebruik het formulier aan de rechterzijde om jezelf in te schrijven op onze blog updates.
De relatie tussen klant en online marketing bureau is niet vanzelfsprekend soepel. Daar moet je aan..
Na hard zwoegen staat er eindelijk een website voor jouw bedrijf online. Helaas vallen de..
Over search engine optimization (SEO) is al een hoop geschreven. Als je een blog wilt..