Marketingbudget bepalen: Ga je voor safe of voor de top?
door: Driek Geurtsen
door: Driek Geurtsen
Bij veel salestrajecten merk ik dat CMO’s het lastig vinden om hun marketingbudget te bepalen. Bedrijven die op jaarbasis enorme omzet maken, zijn soms heel terughoudend om een kleine investering in marketing te doen.
Ook zijn er bedrijven die respectievelijk minder omzet draaien, maar wel ruim investeren in enorme campagnes om leads te genereren. Tijdens ons salesoverleg benoemde een collega dat hij eens gelezen had dat een redelijk marketingbudget een bepaald percentage moest zijn van de omzet. Ik besloot dit uit te zoeken.
Ik noemde het al aan het begin van mijn blog: het bepalen van het marketingbudget is lastig. Dit merk ik alleen al aan het feit dat er bij veel bedrijven nooit een vast marketingbudget wordt bepaald. Ineens wil men een campagne, een nieuwe medewerker of een automatiseringstool en dan wordt op dat moment afgewogen of het de investering waard is of niet.
Waarop baseert men die beslissing dan? Wanneer is de investering het waard? Als het vastgestelde doel uiteindelijk wordt gehaald? (Als er al een doelstelling geformuleerd wordt.) Omdat de salespersoon het simpelweg goed weet te verkopen en je hem of haar maar moet geloven dat het een waardevolle investering is? Of vraag je om een business case die aantoont dat het daadwerkelijk een waardevolle investering is?
Dit laatste gebeurt gelukkig steeds vaker. Om die reden merken wij ook steeds meer interesse in onze klantcases. Mensen willen immers van ons ook weten of onze diensten en producten de investering waard zijn.
Is een CMO overtuigd van de waarde van een investering, dan is altijd nog de vraag of er wel voldoende budget in de organisatie aanwezig is. Marketing was en is nog steeds voor veel bedrijven een onderdeel waar snel op bezuinigd wordt. ‘Het levert immers niet direct geld op.’
Fout, fout en nog eens fout!
Bij deze redenering gaan mijn haren direct rechtovereind staan. Het is te kort door de bocht. Een goede marketingaanpak helpt je juist om de diensten en producten, oftewel je core business, te positioneren en te verkopen. Het helpt je een goede concurrentiepositie in te nemen.
Voordat je in (marketing)kosten begint te snijden, kijk eerst eens naar de strategische aanpak van de organisatie. Heb je heldere organisatiedoelstellingen? Heb je een visie als bedrijf? Zitten alle mensen op de juiste plek? Werk je efficiënt? Draagt alles wat je doet bij aan het behalen van jouw organisatiedoelstellingen? Vaak concludeer je dan dat er veel meer mogelijkheden zijn om de kosten te dekken, dan direct naar marketing te kijken, omdat dit zogenaamd geen geld oplevert.
Ben je bereid te investeren, maar vind je het lastig te bepalen wat redelijk is? Dan heb ik dit blogartikel geschreven voor jou!
Om jouw marketingbudget te bepalen is het slim om dit te doen op basis van de omzet. Uit een onderzoek van Gartner bleek dat bedrijven ongeveer 10,4% van hun omzet uitgeven aan marketing.
Dit is inclusief salarissen voor marketeers, budget voor campagnes en alle benodigde marketingmaterialen. Binnen deze 10,4% vallen ook de kosten die men maakt voor online marketing. Wanneer we online marketing los trekken van alle overige marketing, wordt voor online marketing een budget gereserveerd van 2,5% ten opzichte van de omzet. Het grootste gedeelte hiervan gaat naar online adverteren. Terwijl CMO’s aangeven wel moeite te hebben om te achterhalen of dit daadwerkelijk effectief is.
Wil je meer weten over effectieve marketing bedrijven?
Leuk om te zien is het gegeven dat na online advertising, het meeste budget voor online marketing gaat naar contentmarketing. Belangrijk! Uit onderzoek blijkt namelijk dat de leads die met content en inbound marketing gegenereerd worden, goedkoper zijn dan leads die door advertising (oftwel outbound marketing) gegenereerd worden.
Gemiddeld besteden organisaties dus in z’n totaliteit ongeveer 10,4% van hun omzet aan marketing.
Nu kun je spelen op safe en het gemiddelde achterna lopen. Maar wat nu als je meer investeert? Ben je dan ook effectiever? Laten we eens kijken hoe de toporganisaties van de wereld het doen.
Ik vond een leuk blogartikel met de titel: Wat kunnen CMO's en CFO's leren van Jobs? In dit blogartikel wordt een onderzoek aangehaald waarin gekeken is naar wat IBM, Microsoft en Apple besteden aan hun marketing. Wat mij betreft een opvallende en noemenswaardige uitkomst. Deze drie topbedrijven geven namelijk veel meer uit aan marketing dan het gemiddelde. IBM reserveert namelijk 21% van haar omzet voor marketing, Microsoft 23% en Apple is koploper met maar liefst 30%.
En niet alleen dit is opvallend. Want in dit blogartikel wordt nog een andere leuke vergelijking gemaakt. Deze bedrijven besteden namelijk ‘slechts’ 15% van hun omzet aan Research & Development, terwijl je juist zou zeggen dat het op het gebied van productontwikkeling vooraanstaande bedrijven zijn.
Tot slot citeer ik de afsluiter van dit blogartikel letterlijk, omdat ik het zelf denk ik niet beter kan verwoorden:
"Het lijkt er dus op dat het beste verhaal vertellen meer oplevert dan het beste product te hebben. Ontluisterend, desillusionerend? Wellicht. Maar desalniettemin een belangrijk inzicht voor succesvol zakendoen. En dat inzicht was misschien wel het meest geniale aan Steve Jobs."
One4marketing is gespecialiseerd in inbound marketing voor IT, ICT en SAAS-ondernemingen. Wil je meer lezen over onze specialiteit. Download ons gratis e-book: Leadgeneratie voor IT-bedrijven.
Always Be Closing (ABC): een zin die wordt gebruikt om een oude, achterhaalde salesstrategie te..
Je hebt wekenlang hard gesport. Je was vaker in de sportschool te vinden dan thuis en je wasmand..
Hoe probeer je leads te genereren? Verstuur je nog e-mails naar potentiële klanten en wacht je..