WeChat: het nieuwe sociale medium voor branding?
door: Driek Geurtsen
door: Driek Geurtsen
Facebook, Twitter, LinkedIn, Whatsapp, Instagram, Tumblr, Tinder... het aanbod in social media land is de afgelopen jaren geëxplodeerd. De consument heeft haar eigen digitale ecosysteem gecreëerd, en merken willen natuurlijk maar wat graag betreden. Helaas blijft die toegang beperkt: voor merken zijn de sociale media misschien een manier om de massa te bereiken, maar digitaal één-op-één contact blijft lastig. In China hebben merken nu een manier gevonden om de klant persoonlijk te benaderen. Namelijk door middel van WeChat.
WeChat is een Chinese applicatie met inmiddels meer dan 600 miljoen gebruikers, waarvan 355 miljoen maandelijks actief zijn. Ik zal eerlijk zeggen dat ik redelijk skeptisch was tijdens de installatie. Ik had eigenlijk verwacht dat het zo'n typische app zou zijn met felle kleuren en animaties van Maneki Neko's (van die enge zwaaiende kattenbeeldjes), maar het ziet er boven mijn verwachtingen rustig en overzichtelijk uit. Op het eerste gezicht lijkt WeChat sterk op WhatsApp, maar dan met een vleugje Facebook en een vleugle Tinder. Op basis van je mobiele nummer maak je een account aan. Vervolgens kun je gratis berichten en voice-messages versturen. Daarnaast kun je op basis van je locatie in contact komen met mensen uit je omgeving, je kunt bedrijven volgen, webshops bezoeken en je kunt er zelfs geldtransacties mee doen. En dat biedt perspectief, zeker voor grote merken zoals Pepse, Burberry, Louis Vuitton en Starbucks.
Bedrijven kunnen rechtstreeks berichten verzenden naar gebruikers, net zoals je op WhatsApp berichten naar je vrienden stuurt. In tegenstelling tot wat je zou denken is er geen mogelijkheid tot privacy schending of spam. Je kunt namelijk alleen berichten ontvangen wanneer je een merk volgt. Daarnaast limiteert WeChat het aantal berichten dat een merk per dag kan versturen aan haar volgers. Met alle beschikbare functies van WeChat kunnen de merken heel creatief zijn met de content die ze aanbieden. De volgers krijgen materiaal te zien die de massa niet ziet, en dat is natuurlijk goed voor de relatie tussen merk en klant. Aanschouw hieronder enkele succesverhalen van grote merken:
Rond Chinees Nieuwjaar neemt het berichtenverkeer natuurlijk explosief toe, waarbij alle Chinezen hun vrienden en familie de beste wensen sturen. Pepsi haakte hier slim op in met de 'Bring Happiness Home'-campagne. Allle volgers van Pepsi konden door middel van de app een audiobericht opnemen, en deze vervolgens mixen met de Bring Happiness Home-track van Pepsi. Als kers op de taart konden de gebruikers de berichten 'versieren' met diverse geluidseffecten. Door middel van personalisatie en creativiteit hoopt Pepsi haar volgers te inspireren: "It's about spreading happiness, as opposed to 'buy Pepsi,'" aldus Mr. Cheng, Creative Chief Officer van de campagne.
Geen zitplek op de eerste rij van de Burberry fashion show? Geen probleem! Burberry stuurt je exclusief beeld- en audiomateriaal op je mobiel. Daarnaast hebben alle gebruikers 'recht' op een gouden nametag ter herinnering aan de show.
Naast het verspreiden van exclusief materiaal kan WeChat ook worden gebruikt voor klantenservice. Louis Vuitton bijvoorbeeld zet WeChat slim in om de band met de klant te versterken. Op het moment dat gebruikers het modemerk gaan volgen krijgen ze het volgende welkomsbericht:
“Hello! Thanks for following Louis Vuitton official channel. We are here daily, 10:00 to 19:30, to answer your questions, explore Louis Vuitton and embark on a wonderful journey!”
Het idee hiervan is dat alle volgers permanent met het merk in contact staan.
De campagne van Starbucks op WeChat was erg simpel van aard, maar wel een van de meest persoonlijke. Starbucks vroeg haar volgers om hun 'mood' kenbaar te maken door middel van het plaatsen van een emoticon. Op basis van die emoticon selecteerde Starbucks een liedje dat het gevoel van de gebruiker weerspiegelde. Binnen enkele weken was het aantal volgers opgekropen tot 130.000 en in die periode werden er 238.000 emoticons gedeeld.
Het mag duidelijk zijn dat WeChat veel potentie heeft voor zowel merk als gebruiker. In China is WeChat razend populair, maar wat kan de applicatie voor Nederland betekenen? Buiten China heeft WeChat ongeveer 100 miljoen gebruikers, maar naar mijn idee hebben de meeste Nederlanders nog nooit van het medium gehoord. Om deze reden is WeChat op het moment niet interessant genoeg voor de Nederlandse markt om in te investeren. Toch zou ik dit sociale medium in het achterhoofd houden. Je weet immers nooit of het Aziatische succes in de toekomst overwaait naar Nederland.
Wat is social selling? Social selling houdt in dat je sociaal actief bent. Je zet social media in..
Met 1,6 miljard dagelijkse gebruikers, is Facebook één van de belangrijkste kanalen om in contact..
Nog niet heel lang geleden pakten we het telefoonboek met onze telefoon en belden we bedrijven op..