Een landingspagina optimaliseren met je website statistieken
door: Driek Geurtsen
door: Driek Geurtsen
Je landingspagina is gemaakt en je marketingcampagne is eindelijk de deur uit. Laat de traffic en leads maar komen! Maar wat als er te weinig conversies wordt gegenereerd? In dat geval is het tijd voor landingspagina optimalisatie. Bezoekers leiden naar je landingspagina is belangrijk, maar je landingspagina zó optimaliseren dat je ook alles uit deze bezoekers haalt is evenzo belangrijk.
Landingspagina's komen in alle soorten en maten. Van een pagina met enkel een grote kop en een invulveld voor een e-mail adres, tot grote formulieren die staan op duidelijke verkoop pagina's. Wat perfect werkt voor de ene doelgroep, of een bepaald type product, zal mogelijk de plank volledig misslaan in een andere situatie.
Het is hierom dan ook belangrijk om onderzoek te doen met je doelgroep ( weer een reden waarom het opstellen van buyer persona's zo belangrijk is) , te leren van resultaten, en daarna optimalisatie op de landingspagina toe te passen. Alleen op die manier zal je de beste landingspagina maken die effectief bezoekers uit jouw doelgroep converteert.
Bij het opstellen van jouw buyer persona's , kijk jij in een paar interessante sessies naar wie jouw klant nu eigenlijk is. Maar ook met wat voor pijnpunten de klant loopt als hij op jouw website zoekt naar antwoorden. Als dit in kaart is kan je hier met de afdelingen marketing, sales en service goed op in spelen voor een gerichte en effectieve aanpak! We schreven en er verschillende blogs over maar leggen je het uiteraard ook graag telefonisch uit, aan jou de keuze!
Dat landingspagina's ontzettend belangrijk zijn spreekt voorzicht. Het is dan ook slim om uw landingspagina's goed in de gaten te houden. Kijkt je wel eens naar de websitestatistieken? Statistieken kunnen veel zeggen over het succes van landingspagina's. Hoeveel leads genereer je per landingspagina en welke landingspagina's moeten worden verbeterd?
Uiteraard kan je nog veel meer dan dat! HubSpot (tevens ook de software die wij aanraden en gebruiken) geeft aan dat statistieken van landingspagina's u ook inzicht kunnen geven in uw marketingbeslissingen.
In dit artikel bespreken we vijf manieren om jouw landingspagina's te analyseren en te verbeteren.
Om het succes van landingspagina's te kunnen meten, heb je de volgende gegevens nodig:
Je vindt deze gegevens in jouw websitestatistieken, afhankelijk van de door jouw gebruikte analysetool. In HubSpot vind je deze gegevens in de Landing Page Analytics tool, de centrale plaats voor alle gegevens van de landingspagina's.
Landingspagina statistieken zeggen veel over de effectiviteit van landingspagina's. Bekijk de pagina's maar eens van een afstand. Hoeveel bezoekers genereren ze? En hoeveel leads en klanten? Kamp je met teleurstellende resultaten, dan kan dat aan verschillende aspecten liggen. Stel jezelf de volgende vragen:
Krijg ik te weinig bezoekers op mijn pagina's? In dat geval ligt het probleem waarschijnlijk bij de promotie van de landingspagina's via bijvoorbeeld sociale media, e-mail en de blogs. Begin dan met het promoten van (blog)pagina's. Plaats call-to-actions voor de landingspagina's in pillarpages, als CTA in blogs, op webpagina's, social media-berichten, in e-mails, enzovoort.
Is mijn gemiddelde conversie te laag? Landingspagina's hebben een gemiddelde conversie van 5-15%. Ligt jouw gemiddelde conversie een stuk lager, dan worden bezoekers mogelijk te veel geremd om het formulier op landingspagina's in te vullen. Aangezien dit aan allerlei zaken kan liggen, is het slim om dit te testen. Passen de aanbiedingen bijvoorbeeld wel bij het publiek?
Kijk eens goed naar jouw buyer personas (ideale klant) en vraag jezelf af of jouw aanbiedingen wel aansluiten bij hun problemen, wensen en interesses. Alleen aanbiedingen die echt aantrekkelijk zijn, zorgen dat bezoekers een formulier invullen in ruil voor de door jou dan geleverde content. Bevatten de landingspagina's tientallen invulvelden? Kort die dan drastisch in en de conversie zal hoogstwaarschijnlijk stijgen. Geeft de tekst op jouw landingspagina's de waarde van wat jij aanbied goed weer? Zo niet, geef dan duidelijk aan wat bezoekers er nu echt aan hebben.
Statistieken kunnen ook helpen om landingspagina's te verbeteren. Vergelijk landingspagina's maar eens met elkaar. Doet de ene het een stuk beter dan de andere? Kijk dan eens naar de inhoud van de landingspagina's. Welke elementen bevat de succesvolle pagina in vergelijking tot de minder succesvolle?
Let ook op variabelen die succesvolle landingspagina's gemeen hebben, bijvoorbeeld de lengte van het invulformulier, de lay-out, afbeeldingen, schrijfstijl, berichtgeving, enzovoort. De bedoeling is dat je blijft testen. Gebruik deze variabelen bij het testen van teleurstellende landingspagina's en blijf ze verbeteren. Een goede testmethode is een A/B-test.
U kunt ook kijken naar de langetermijn performance van landingspagina's. Bepaalde aanbiedingen kunnen met de tijd in waarde dalen. Als u weet welke landingspagina's in performance dalen, dan kunt u die effectief beheren. Landingspagina's kunnen om de volgende redenen in succes dalen:
Wat je aanbiedt is voor een bepaalde gebeurtenis: had de aanbieding betrekking op een evenement of webinar? Dan raken bezoekers teleurgesteld als de aanbieding er nog steeds staat en de gebeurtenis al voorbij is. Je kunt deze pagina alsnog voor conversie gebruiken door een video van het evenement of de webinar aan te bieden.
Wat je aanbiedt was maar even populair. Als landingspagina's het slecht doen, dan is de content, product of dienstverlening die je aanbiedt wellicht aan tijd onderhevig. Sommige content is gewoonweg maar heel even populair en zelfs tijdloze content moet regelmatig worden bijgewerkt. Alles is nu eenmaal in ontwikkeling. Zorg dus dat gedateerde aanbiedingen weer up-to-date zijn, voeg recente informatie toe en zorg voor meer conversie door informatie strategisch op de landingspagina te plaatsen.
Wat je aanbiedt is oud. Promotie en reclame maken voor jouw content, dienstverlening of voor jouw product heeft aandacht nodig. Op een gegeven moment kent jouw doelgroep wel wat je zegt en is jouw promotiemateriaal gewoonweg aan vervanging toe.
En als je dan toch aan het optimaliseren bent... Pas dan ook de call-to-actions aan. 😉
Wist je dat de performance van landingspagina's heel veel zegt over de performance van de individuele aanbiedingen? De meest succesvolle landingspagina's bevatten vaak de beste oplossingen op vragen van bezoekers. Haal hier het beste uit door landingspagina's in twee categorieën onder te verdelen: de soort aanbieding en het onderwerp van wat je aanbiedt.
Verdeel landingspagina's over deze categorieën voordat je ze analyseert. Zie je een patroon in het aantal weergaven en de conversie? Zijn bepaalde onderwerpen populairder dan andere? En hoe zit het met de soort aanbieding? Is jouw doelgroep vooral geïnteresseerd in webinars of juist in e-books? En zijn dan bepaalde onderwerpen vooral geschikt om in een bepaald formaat te worden aangeboden?
Een dergelijke analyse geeft inzicht in welke onderwerpen en soorten aanbiedingen jouw doelgroep en website verkeer aanspreken. Deze waardevolle informatie kan je weer gebruiken voor nieuwe promotie doeleinden. Ga door met de methodes die werken en stop met de methodes die niet werken.
Een derde manier om landingspagina's te categoriseren is op de plek in het aankoopproces en bij het meten van leadgenereatie en lead-nurturinginspanningen. De plek in het aankoopproces geeft aan in hoeverre een prospect klaar is om tot aankoop over te gaan. Is iemand zich nog aan het oriënteren (awareness fase) , dan is die waarschijnlijk het meest geïnteresseerd in wat jij aanbiedt aan de bovenkant van de trechter, bijvoorbeeld een leerzaam e-book. Wie al in de aankoopfase (decision) zit, is meestal meer geïnteresseerd in een aanbieding aan de onderkant van de trechter, zoals een probeerversie of gratis demo van jouw product.
Deze analyse helpt je om bepaalde landingspagina's aan een plek in het aankoopproces te koppelen. Je kunt dan ook makkelijker beslissen wat voor call-to-actions je op verschillende plaatsen op de website plaatst of op social media.
Kijk bij deze analyse naar twee aspecten van de conversie van landingspagina's: welke zijn het meest effectief om bezoekers naar leads om te zetten en welke om leads naar klanten om te zetten? Zo leer je van wat jij aanbiedt, geschikt is voor bezoekers in de oriëntatiefase en dus voor leadgeneratie. Ook weet je wat geschikt is om klanten te werven in de aankoopfase, bijvoorbeeld in een lead-nurturingcampagne.
Wordt jouw blog bijvoorbeeld vooral bezocht door mensen die zich oriënteren? Plaats dan call-to-actions die daarbij passen, zoals een gratis e-book. Product pagina's worden meestal bezocht door mensen die overwegen om tot aankoop over te gaan. Plaats daar dus passende aanbiedingen, bijvoorbeeld een gratis probeerversie of demo.
Er moet een nieuwe website komen. Een grote, uitdagende klus ligt op je bordje. Er moeten nieuwe..
Wanneer je in jouw markt samen met concurrerende bedrijven producten of diensten verkoopt die..
Je hebt gekozen, videomarketing it is! Nu moet je de juiste camera uitzoeken. Maar welke..