Inbound Blog | One4Marketing | The Inbound Company

Traditioneel adverteren: hoppakee, weg ermee!

Geschreven door Driek Geurtsen | 21 oktober 2015

Stel, je hebt een zak geld en je wilt je naamsbekendheid vergroten. Dan druk je wat flyers, smijt je die in de lucht en wacht je vanzelf tot de bereikscijfers en conversierate je aan komt waaien. Belachelijk! Toch?

Ja, vindt maar liefst 32 procent van de marketeers die hun geld besteden aan krantenadvertenties, televisiecommercials en billboardcampagnes. Zij vinden dat traditioneel adverteren de meest overschatte marketingtactiek is die er is. Dat blijkt uit State of Inbound 2015, het jaarlijkse HubSpot-onderzoek onder vierduizend marketeers bij kleine én grote bedrijven wereldwijd.

Outbound heeft het label ‘verspilling van tijd en middelen’. Logisch dat wij, de hardcore inbound marketeers, dat roepen. Verwonderlijk is, dat de outbound-georiënteerde marketeers dat óók vinden. Maar liefst 75 procent van de respondenten die hun ROI in 2015 toe zagen nemen ten opzichte van 2014 classificeerde traditioneel adverteren als overschat marketingmiddel. Daarmee geeft het de nummer twee, social media met elf procent van de stemmen, het nakijken.

Bron: State Of Inbound 2015

Waarom wordt traditioneel adverteren als meest overschatte marketingmiddel gezien?

Marketeers hebben volgens State Of Inbound twintig procent meer kans op een groter marketingbudget als de ROI aantoonbaar is en tweemaal zo groot als die ROI hoger is dan in 2014. Daartegenover staat een negenmaal hogere kans op een kleiner budget als je ROI in de rode cijfers staat… Maar waar online iedere bezoeker, click en lead gemeten wordt, blijft het bij traditionele reclameuitingen vaak giswerk.

Ook wordt reclame door de consument als irritant ervaren. De ontvankelijkheid voor reclame is op dit moment niet best, blijkt uit het wereldwijde onderzoek AdReaction van Millward Brown (AdFormatie, oktober 2015, 'Hoe krijg je mensen weer ontvankelijk voor reclame?'). Slechts zestien procent van multi-schermgebruikers van 16 tot 45 jaar staat positief tegenover reclame op televisie; op mobiel is dat maar zeven procent. Sterker nog: reclame op smartphones wordt door maar liefst 72 procent van de consumenten als (heel) negatief ervaren, op televisie vindt 49 procent van de consumenten reclame irritant.

Opmerkelijk is ook wel dat één op de drie mensen positief is over gerichte advertenties, gebaseerd op interesses. Maar: hoe persoonlijker die informatie, hoe negatiever de consument. Gebruikmaken van persoonlijke informatie wordt al snel als inbreuk op de privacy ondervonden. Retargeting op basis van zoekhistorie, online aankopen en sociale media-profiel is dus niet altijd aan te raden. Ook al lijkt je advertentie nog zo relevant.  'Social selling is still more hype than reality,' claimt State Of Inbound.  

Redeneer vanuit je doelgroep

Creativiteit van de advertentie is de belangrijkste reden om aandacht te besteden aan online reclame, blijkt uit onderzoek AdReaction. 38 procent van de consumenten bekijkt online video-advertorials met humor als grootste motivator. Sinds begin deze maand is adverteren via Instagram mogelijk, maar die advertentie mag er vooral niet uitzien als reclame. “Instagram draait om visuele inspiratie. Als adverteerder zul je iets moeten creëren dat verder gaat dan het campagne-idee,” vertelt Arno Lubrun, Facebook-directeur Nederland, in de nieuwste AdFormatie. “Merken en creatieven zullen beter moeten nadenken over wat hun doelgroep interesseert.”

Een opvatting die aansluit op de inbound marketingreligie, waarbij je denkt vanuit je doelgroep en hun zoektocht naar antwoorden. Betaal je bij een krantenadvertentie of billboardcampagne voor een compleet bereik -  waarbij misschien maar vijf procent van dat publiek jouw product of dienst nodig heeft; richt je je met de inbound marketing strategie op de zelfbehulpzame mens die zich via zoekmachines verrijkt met kennis over het onderwerp van interesse.

Strategie van de lange adem

Spraken we eerder nog over een negenmaal grotere kans dat er gesneden wordt in het marketingbudget als je geen ROI aan kunt tonen bij een outbound strategie, bij inbound gaat die vlag niet op. In het algemeen bleken zowel winst als verlies reden om het marketingbudget op te hogen. Ten minste, 81 procent van de marketeers geeft aan meer budget te krijgen naar aanleiding van ‘past failure’.

Waarom? Inbound marketing is een strategie van de lange adem. Een langzame start betekent niet dat succes uitblijft, maar dat je misschien wel een tandje bij mag zetten.

Blogs vormen de steunpilaar van de inbound marketingstrategie. Met relevante blogs bereik je die geïnteresseerde bezoeker, licht je hem/haar voor en onderstreep je je positie als kennisleider. Daarbij wordt het iets gebruikelijker om ook freelance copywriters of partners in te schakelen. Volgens State of Inbound is het aantal freelancers dat de content verzorgt voor de deelnemende bedrijven met één procent toegenomen ten opzichte van vorig jaar; en het aantal agency partners met twee procent.

Aan de slag met inbound marketing

 

Wil je meer weten over inbound marketing? Download dan ons gratis e-book "Handboek inbound marketing"