Net als ruim 2,5 miljoen andere Nederlanders zat ook ik gisteren vol spanning voor de buis. Stiekem had ik hier al weken - nee, maanden - naar toegeleefd: het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? Dit spel waarin 'niets is wat het lijkt' heeft wat magisch en weet me elk jaar weer te boeien.
Voor degenen die niet bekend zijn met Wie is de Mol?: voor een periode van een drie weken vertrekken tien bekende Nederlanders naar een ver land waar ze allerlei opdrachten doen om zoveel mogelijk geld in de pot te krijgen. Er is echter één iemand die de boel saboteert: de Mol. Het is aan de overige negen kandidaten om erachter te komen wie de mol is, door elke week een test te maken met twintig vragen over de Mol. Wie de test het slechtst maakt, gaat direct naar huis. Behalve de Mol, want die blijft altijd in het spel…
Gisteren begon alweer het tiende seizoen en ook ik zat als rasechte Mol-fanaat voor de buis. Het spel was nog niet begonnen, of de deelnemers waren al druk bezig hun Molboekje vol te pennen over de kandidaten die zij verdenken als Mol. Standaard dingen als doopnaam, schoenmaat of woonplaats, maar ook minder voor de hand liggende dingen: op welke stoel zat de Mol in het vliegtuig? Of; welke krant leest de Mol?
Al deze informatie heeft de kandidaat nodig om een zo goed mogelijk beeld van de Mol te krijgen en de test uiteindelijk zo goed mogelijk te maken.
Net als de kandidaten van Wie is de Mol? die fanatiek informatie verzamelen en druk bezig zijn met het uitzoeken van de belangrijkste eigenschappen van de Mol, zijn ook marketeers op zoek naar hun “Mol”. Voordat je jouw product of dienst aan de consument verkoopt en daarbij allerlei marketingactiviteiten onderneemt, is het namelijk heel belangrijk om eerst jouw “Mol” te definiëren: de zogenaamde Buyer Persona!
Wees gerust, je hoeft hiervoor geen Molboekje aan te schaffen die je dag en nacht bij je moet dragen. Het is wel noodzakelijk om zoveel mogelijk relevante informatie te verzamelen over jouw Buyer Persona en dit te verwerken in een document. Deze benodigde informatie kun je onderverdelen in drie categorieën:
- Naam
- Leeftijd
- Inkomen
- Opleiding
- Burgerlijke staat
- Locatie/woonplaats
- Hobby’s
- Rol/functie
- Doelen
- Uitdagingen/Pijnpunten
Een korte samenvatting van jouw Buyer Persona. Wat is zijn gezinssamenstelling? Wat typeert jouw Buyer Persona? Wat zijn zijn eigenschappen, belangrijkste werkzaamheden en hobby’s?
Voor een uitgebreide handleiding voor het opstellen van een Buyer Persona, verwijs ik je graag naar de blog die mijn collega Eline heeft geschreven.