Inbound Blog | One4Marketing | The Inbound Company

HubSpot security: is het CMS veiliger dan WordPress?

Geschreven door One4marketing | 29 augustus 2022

Cybersecurity: het staat nog niet bij iedere organisatie bovenaan in de prioriteitenlijst. Door de pandemie en de toename aan thuiswerkers zien gelukkig steeds meer organisaties het nut ervan in. Soms via de harde manier: het aantal cybercrime-slachtoffers neemt jaarlijks flink toe.

Cybercriminaliteit vindt op verschillende manieren plaats. Een gevoelige plek waar vaak privacygevoelige informatie wordt ontfutseld, is via websites. Klantgegevens worden opgeslagen, orderinformatie bewaard en betaalgegevens ingevuld. Bij de keuze van een (nieuw) CMS is de beveiliging checken een belangrijk onderdeel. Je wilt er niet aan denken dat privacygevoelige informatie via je website lekt.

Wanneer je verschillende CMS’en vergelijkt, is de kans groot dat je WordPress en HubSpot
hierin meeneemt. Het van origine bloggersplatform WordPress is al ruim 20 jaar het meest populairste CMS voor kleine ondernemers en het MKB. De laatste jaren neemt HubSpot CMS toe aan populariteit. In dit artikel duiken we in HubSpot security en beoordelen we of het een veiliger CMS dan WordPress is.

WordPress vs. HubSpot 

Voordat we dieper induiken in de beveiligingsmaatregelen van WordPress en HubSpot, is het belangrijk dat we de systemen begrijpen. WordPress is ontstaan als bloggersplatform. Het is een open source platform en dat betekent dat iedereen de code kan kopiëren en wijzigen. Hierdoor is het niet lastig om een developer te vinden die gespecialiseerd is in WordPress: bijna iedere zelfrespecterende webbouwer kent de ins en outs van WordPress.

Het nadeel is dat er door de wildgroei aan WordPress ‘specialisten’ grote verschillen in kwaliteit zijn. De basisfunctionaliteiten van WordPress zijn simpel en uit te breiden met plugins. Deze plugins zorgen ervoor dat je oneindig kunt uitbreiden qua functionaliteiten, maar dat de kwaliteit sterk afhankelijk ervan is. En dat brengt ook weer beveiligingsrisico’s met zich mee.

HubSpot is een cloud-based CMS. Hierbij hoef je, in tegenstelling tot bij WordPress, de hosting niet zelf te regelen, dit wordt allemaal gehost in de cloud van HubSpot. De startkosten van WordPress zijn gratis, terwijl HubSpot start vanaf 25 Amerikaanse Dollar per maand. Sindskort is er een gratis CMS versie van HubSpot. Bij de betaalde versie van HubSpot is beveiliging inbegrepen, wat je bij WordPress nog los moet aanschaffen.

WordPress vs. HubSpot security

WordPress is vrijwel gratis om mee te starten, maar zodra je extra features wilt waaronder een goede website beveiliging, betaal je extra. We vergelijken hieronder WordPress met HubSpot security.

WordPress security 

Een WordPress website aanmaken is gratis. Maar dan heb je nog geen werkende site: je moet de domeinnaam aanschaffen, de hosting zelf regelen, een thema installeren of aankopen en plugins toevoegen. Iedereen kan plugins maken en uploaden naar WordPress: dat betekent dat die externe plugins een extra beveiligingsrisico met zich meebrengen als je ze op je site upload.

De beveiliging bij WordPress is je eigen verantwoordelijkheid. Je kunt je website uitbreiden met een beveiligingssoftware. Welke het beste past bij jouw wensen, moet je dus zelf onderzoeken. Om je een indicatie van de kosten te geven, gebruiken we de WordPress-plugin Sucuri. Afhankelijk van het beveiligingsniveau betaal je jaarlijks tussen de 199,99 en 499,99 Amerikaanse Dollar. Hierbij zitten de belangrijkste beveiligingskenmerken zoals Malware & Hack verwijderingen, security scans, een SSL-certificaat en support.

HubSpot security 

HubSpot CMS heeft drie pakketten plus een gratis versie. De precieze functionaliteiten hangen af van het pakket dat je kiest. In ieder pakket zit HubSpot security inbegrepen, wat onder andere bestaat uit de volgende functionaliteiten:

  • Premium hosting
  • Content delivery network (CDN) 
  • Standard SSL certificate 
  • Web application firewall (WAF) 
  • Custom domain security settings 

Je betaalt dus niet extra voor het beveiligen van je HubSpot CMS. 

Is HubSpot veiliger dan WordPress? 

De belangrijkste vraag om te beantwoorden: is HubSpot veiliger dan WordPress? Als we puur kijken naar de functionaliteiten van de CMS’en, dan kunnen we dit met volle overtuiging bevestigen. HubSpot hecht veel waarde aan beveiliging en het zit standaard inbegrepen in ieder pakket. Bij WordPress is de beveiliging je eigen verantwoordelijkheid en hier is niets inbegrepen. Daarnaast kunnen externe plugins die je installeert je site trager én onveiliger maken. De add-ons van HubSpot zijn goedgekeurd en staan op een afgeschermde marketplace.

Dit betekent niet per definitie dat WordPress onveilig is. Het hangt er vanaf welke beveiligingssoftware je installeert en hoeveel je daarin investeert. Wanneer cybersecurity hoog in het vaandel staat bij jouw organisatie, je geen gedoe wilt met externe plugins en zelf de boel wilt onderhouden, dan is HubSpot CMS de beste keuze.

De voordelen van HubSpot security ten opzichte van WordPress: 

✓ Alles-in-één platform waarbij hosting, add-ons, beveiliging, onderhoud, updates en support in de prijs zijn inbegrepen.
✓ Geen gebruik van externe plugins waardoor je site niet vertraagt of een beveiligingsrisico loopt.
✓ De add-ons zitten in een gesloten marketplace die zijn goedgekeurd.
✓ Je hoeft niet zelf onderzoek te doen: HubSpot werkt voor jou.
✓ Automatische updates zonder dat je bang hoeft te zijn dat je website op zwart gaat.
✓ Een technisch team dat regelmatig de software update en bijwerkt.

 

Met HubSpot maak je je niet meer druk om je websitebeveiliging

Ben je er klaar voor om te professionaliseren? Dan is HubSpot voor jouw organisatie de beste keuze. Steeds vaker worden kleinere organisaties slachtoffer van cybercriminaliteit. De 'grote vissen' hebben hun beveiliging goed geregeld en cybercriminelen proberen nu via klanten of leveranciers, de kleinere organisaties, alsnog binnen te dringen. Denken dat je als kleine(re) organisatie de kogel ontwijkt, is naïef. Grote kans dat cybercriminelen het ook op jouw website hebben gemunt. Eind 2021 constateerde WordFence (een beveiligingsplugin van WordPress) 13.7 miljoen aanvallen tegen 1.6 WordPress websites. Laat het beveiligingsstuk maar aan HubSpot over, zodat jij verder kunt gaan met hetgeen waar je goed in bent: ondernemen.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van HubSpot security? Neem contact op.