Inbound Blog | One4Marketing | The Inbound Company

Hoe het ‘waarom’ van een organisatie nieuwe klanten oplevert

Geschreven door Driek Geurtsen | 11 april 2014


Afgelopen week heb ik een nieuwe auto gekocht. Welteverstaan mijn eerste echte eigen auto. Ik had geen idee wat ik wilde, wat een goede auto was of waar ik precies op moest letten. Het enige wat ik wel wist, is dat ‘ie bij mij moest passen. Twee dealers hebben we bezocht. Bij beide stond dezelfde auto met weinig noemenswaardige verschillen en ik was als snel totally in love. Nu moest ik kiezen tussen de twee opties. De keuze was makkelijk en weet je waarom? De dealer van mijn keuze was het levende voorbeeld van waarom de gouden cirkel van Simon Sinek so true is.

De gouden cirkel bevat drie lagen: het ‘waarom’, het ‘hoe’ en het ‘wat’. Het waarom vormt de kern. Het is je bestaansrecht als organisatie. Waarom doe je wat je doet? Het helpt je onderscheidend te blijven. Alleen het definiëren van een waarom is echter niet genoeg; je moet het in de praktijk brengen, je moet het uitstralen, je moet het ademen. En weet je wat het leuke is? Het succes hiervan is simpelweg te verklaren door de werking van onze hersens.

 

Het voelt gewoon goed

Onze hersens zijn in te delen in drie lagen. De neocortex, het buitenste gedeelte, en de twee middelste gedeelten die samen het limbische systeem vormen. De neocortex begrijpt cijfers en getallen en is bovendien verantwoordelijk voor onze ratio. Het limbische systeem is verantwoordelijk voor onze gevoelens zoals vertrouwen en loyaliteit. Het is ook verantwoordelijk voor al ons gedrag en al onze besluitvorming. Bovendien is het niet in staan om iets te lezen of te begrijpen. Opvallend is dus dat het gedeelte dat verantwoordelijk is voor ons gedrag en al onze besluitvorming, alleen maar gevoel kent en geen taal.

Ken je dat gevoel dat je alles begrijpt en alle feiten tegenover elkaar hebt afgewogen, maar het voelt niet goed? Dat is precies wat hiermee bedoeld wordt. Gedrag van mensen wordt grotendeels bepaald door ons gevoel. Begrijp je nu waarom het praktiseren van je waarom zo belangrijk is?

 

Hoe pas je dit toe?

Het belang van het waarom is nu wel duidelijk geworden. Nu rijst uiteraard de vraag: hoe pas je dit toe in de praktijk? Volg de volgende stappen:

 

#1 Beschrijf het

Als je dit nog niet gedaan hebt, is het nu tijd om ermee te beginnen. Het is onmisbaar voor jouw organisatie. Bedenk waarom je doet wat je doet: waarom bestaat jouw organisatie? Wat drijft je? Wat wil je uiteindelijk bereiken? Een handige tip is om jezelf vijf keer ‘waarom’ te vragen. Door jezelf de vraag vijf keer te stellen, voorkom je dat je te snel denkt dat je weet waarom je doet wat je doet, terwijl er nog iets veel diepers achter ligt.

 

#2 Communiceer het

Nadat het waarom van jouw organisatie helder is, is het tijd om het niet langer voor jezelf te houden. Begin intern. Zorg dat al jouw medewerkers net zo gepassioneerd zijn voor het waarom van jouw organisatie als jij dat bent. Alleen door een gedeeld doel is het mogelijk om volledig uit te stralen waarom jullie bestaan. Communiceer het ook op je website en via andere middelen. Zo onderscheid je je door een eigen identiteit en ben je transparant over waarom je doet wat je doet.

 

#3 Praktiseer het

Nadat je het waarom duidelijk hebt gecommuniceerd, is het zaak om de daad bij het woord te voegen. Handel in alles wat je doet met de intentie om steeds iets dichter bij je waarom te komen.

Wil je als autodealer dat iedereen gelukkiger wordt door de aanschaf van een auto die past bij de persoon en volledig voldoet aan zij of haar wensen en budget? Luister dan naar de wensen van de klant. Vraag door en probeer in te schatten welke auto passend is. Laat opties zien en vertel eerlijk wat de staat en toekomstverwachting van de auto is. En wees tenslotte eerlijk over de waarde van de auto.

Dit is precies wat ik heb ervaren bij mijn autodealer. Ik voelde mij serieus genomen en eerlijk behandeld. Ik was blij toen ik in mijn auto weg kon rijden die precies bij mij past en voldoet aan mijn wensen. De ultieme klantervaring! In tegenstelling tot de andere dealer. Die was er duidelijk op uit om mij een auto te verkopen, ongeacht of hij voldeed aan mijn wensen of paste binnen mijn budget. So, practice what you preach!

 

#4 Toets het

Gebruik je waarom als toetssteen. Bespreek met collega’s hun functioneren en vergeet daarbij het waarom van de organisatie niet. Vraag waarom hij of zij bepaalde dingen doet en kijk of dit steeds aansluit bij het waarom van de organisatie. Op deze manier hou je elkaar scherp en bewaak je het imago van de organisatie. Toets het ook bij jouw klanten. Vraag hen via social media waarmee ze jou associëren en hoe ze jou ervaren. Controleer ook wat er al over je geschreven wordt op social media. Zo weet je precies of mensen ervaren waarom jouw organisatie bestaat.

Kortom, door het waarom van jouw organisatie uit te stralen in al haar facetten, geef je jouw potentiële klanten een goed gevoel. Hiermee heb je hen al met ruim een been binnen. Hou dit vol door elkaar als medewerkers aan te spreken en scherp te houden voor dat ene doel: het waarom. En wie weet rijden binnenkort al jouw klanten met hetzelfde fantastische gevoel weg als ik in mijn nieuwe auto.

Heb jij zelf ook zo'n ultieme klantervaring meegemaakt? Ik lees het graag in een reactie!