Inbound Blog | One4Marketing | The Inbound Company

Een hekel aan Selfies? Waarom krijgen ze dan zoveel likes?

Geschreven door One4marketing | 17 december 2014

Het was niet voor niks het woord van het jaar in 2013, en dit jaar zijn ze niet minder populair geworden: Selfies. Bijna direct nadat “selfies” populair werden, waren er ook al mensen die er kritiek op leverden. En natuurlijk – dat is ook niet gek – er is iets aan het maken van veel foto’s van jezelf, wat het gemakkelijk maakt om ermee te spotten.

Maar als selfies echt zo onnozel zouden zijn, waarom krijgen ze dan toch zoveel aandacht op social media (likes, retweets, etc.)? Hierbij een aantal theoriën die ik met jullie wil delen.

1)      Mensen houden van mensen

Mensen… We zijn gewoon van nature sociale wezens, en we willen graag naar andere mensen kijken (en naar onszelf – vandaar de selfie). Dat verklaart ook al het gedoe over beroemdheden.

Selfies en foto’s van mensen krijgen online in het algemeen al meer aandacht in de vorm van likes en comments. Het Georgia Institute of Technology vond in een onderzoek dat Instagram foto’s met een menselijk gezicht erop 38% meer kans maken op likes en 32% meer kans maken op comments dan foto’s zonder gezichten erop.

Social media vervult zelf al de behoefte en het verlangen om jezelf met andere mensen te verbinden, en het is gemakkelijker om dat te doen wanneer je een echt persoon ziet, in plaats van een foto van iemands lunch. Deze theorie komt dus neer op: “Hey, kijk – jij hebt ook twee ogen een neus en een mond net als ik! Wil je vrienden worden?”

2)      Je bent echt echt!

Social media geven ons een plaats waar we ons dagelijks met nieuwe mensen kunnen verbinden, waarvan we de meesten niet eens in het echte leven kennen.

Wat die foto’s dus doen is mensen de kans geven zich met jou te verbinden of juist opnieuw het contact op te zoeken als persoon, in plaats van met een tweet of Facebook post. Het delen van selfies is dus een manier om te zeggen: “Hallo! Dit ben ik, @D_Rietbergen, en ik ben meer dan alleen 140 karakters tekst. Ik ben ook een persoon!”

Het zien van de gezichten van je virtuele vrienden (dat zijn er vaak meer dan echte vrienden) helpt je om met hen te levelen op een persoonlijk niveau, in plaats van alleen een gezichtloze feed te volgen vol informatie.

3)      Het gaat allemaal om de context

De context van je selfie zou ook de reden kunnen zijn om een flinke hoeveelheid engagement te krijgen. Het zou je #Birthday kunnen zijn, of misschien is het wel #TBT (Throwback Thursday).

De context hoeft natuurlijk niet verbonden te zijn aan een populaire hashtag. Belangrijke levensgebeurtenissen roepen vaak nog meer engagement op dan je selfie aan een trending topic te relateren. Door zoiets op het moment zelf te vieren verspreid je post zich sneller, of het nu gaat om een nieuw huisdier of gewoon een prachtige zomerdag.  

De context van de foto zorgt dat mensen zich goed voelen en kunnen ze de foto relateren aan hun eigen leven, waardoor ze hem sneller zullen liken of delen. Creëer content rondom je selfie zodat het minder lijkt om een schreeuw om aandacht en meer alsof je een verhaal vertelt.

Het einde… of nog maar het begin?

Er is al heel veel geschreven over hoe je je selfies kunt verbeteren (ikzelf kan ze echt gebruiken, ik ben er zo slecht in),  Dan Zarrella over “The science of selfies” is een van de beteren. In dat artikel bekijkt hij de data van 160.000 foto’s met de #selfie tag en geeft pointers voor welke kleuren, filters, en hashtags resulteren in de meeste likes. Het is een leuk artikel dat je helpt bij het begrijpen van de psychologie achter waarom mensen selfies leuk vinden, en wat ze uiteindelijk duwt richting selfie haat.

Of je nu foto’s van jezelf met een vriend maakt tijdens een avondje uit óf een nieuwe haarstijl deelt, selfies zijn een staple geworden voor social media. Want als je geen selfie hebt genomen, hoe bewijs je dan dat het echt gebeurd is?

Wat zijn jullie theorieën waarom selfies zo populair zijn?