Inbound Blog | One4Marketing | The Inbound Company

Contentcuratie: wat is het en wat heb je eraan?

Geschreven door Driek Geurtsen | 28 oktober 2014

Contentcuratie is iets wat ik met het schrijven van deze blog heb toegepast: het verzamelen van content van derden om het vervolgens zelf aan te vullen, te bewerken, te verwerken en te delen met je lezers en volgers.

Als je dit nog niet doet, begin er dan mee. Het is handig en leerzaam voor jezelf, maar juist ook voor je doelgroep!

 

Lekker! Snackable content

Voor deze blog heb ik enorm gecureerd. Tobias en Erik waren naar de avond van Content Club over dit onderwerp geweest. Ik hoorde positieve verhalen van hen en las toen dit blogartikel erover op Marketingfacts en vond het een interessant onderwerp. Bovendien heb ik er nog nooit over geblogd, dus ik vond het de hoogste tijd. Wat mijn enorm aansprak in de blog is het gedeelte over snackable content. Een interessante uitspraak van Annemiek Bossen, hoofd van B2B-marketing bij Air France/KLM, wordt geciteerd: “Je moet content als een lekker kroketje uit de muur kunnen trekken en ter plekke kunnen opeten.” Edwin Vlems riep het anderhalf jaar geleden al op Marketingfacts: Content marketing snacks hebben de toekomst.

 

Content als snacks: een metafoor die mij enorm aansprak. Want juist in deze tijd waar iedereen uitpuilende agenda’s heeft en waar het aanbod van informatie enorm is, moet je iets snel en vluchtigs als een snack kunnen aanbieden. Ik herken het ook bij mezelf. Een filmpje bekijk ik graag, maar moet niet te lang duren. Een leesbaar document heeft een hogere drempel, want dit kost meer tijd en vraagt om meer inspanning. En deze ontwikkeling gaat maar door. Voor sommigen is e-mail bijvoorbeeld verleden tijd, want zij gebruiken Whatsapp. En visuele content wint het steeds meer van tekst. Kijk maar naar de opkomst van Snapchat en Instagram. Mensen delen en bekijken graag beelden. Het is snel en makkelijk te verwerken.

 

 

Simple vs high class

Nu vind ik niet dat je uitsluitend simpele en snelle content moet maken, want diepgang op z’n tijd is juist ook belangrijk. Het gaat in mijn ogen juist om de balans. Snackable content is heel belangrijk, zeker wanneer iemand voor het eerst in aanraking komt met jouw organisatie, maar wanneer men steeds geïnteresseerder wordt, moet je ook ‘high class’, uitgebreidere content met meer diepgang bieden. Bovendien verschilt dit ook per situatie. Soms zijn mensen enkel op zoek naar diepgaande achtergrondinformatie. Hen kun je betrokken houden bij je organisatie door af en toe snackable content te delen en hen op een simpele manier te blijven informeren, inspireren en amuseren.

 

Wijzelf maken bijvoorbeeld video’s, blogs en e-books. Onze video’s duren ongeveer 1 minuut. Dit kun je wel snackable noemen. Een blog kan snackable zijn, maar ook diepgaand en inhoudelijk. Blogs zijn in te delen in drie categoriën:

 

 

E-books gaan nog een stap verder dan blogs. In een e-book wordt uitgebreider ingegaan op een onderwerp. Het is diepgaander dan onze video’s of blogs en vraagt daarom ook meer inspanning. Zo is er voor ieder wat wils.

 

Even terug naar contentcuratie. Want wat heb je er nu precies aan? En is het wel verantwoord om steeds maar content van anderen te gebruiken?

 

 

 

Tijdsbesparing

Veel mensen zien op tegen het maken van content. Het kost ze veel tijd en inspiratie is vaak ver te zoeken. Juist hiervoor is contentcuratie ideaal. Er is zoveel content te vinden! Het komt via allerlei kanalen op ons af. Maak er dan ook gebruik van! Gebruik het ter inspiratie en soms als basis of input voor jouw eigen content.

 

TIP: Zet een aantal blogs en YouTube kanalen die voor jouw doelgroep interessant zijn in je favoriete internetpagina’s en bezoek deze een aantal keer in de week. Zo blijf je op de hoogte van trends en ontwikkelingen en kun je direct inspelen met jou eigen content op zaken die voor jouw doelgroep interessant zijn.

 

Contentcuratie verantwoord?

Misschien krijg je een beetje een idee dat het niet netjes is om gebruik te maken van andermans content. Iedereen moet immers zijn eigen kennis delen, toch? Uiteraard! Maar je kunt andermans content gebruiken om zelf kennis op te doen, maar met contentcuratie is het juist belangrijk dat je jouw eigen ‘sausje’ erover heen gooit. Je moet andere content niet kopiëren en publiceren alsof het door jou zelf bedacht is, maar voeg jouw mening of andere kijk op een bepaald onderwerp toe.