Eigenlijk kun je dit opdelen in twee onderwerpen:
1. het ‘voor jezelf’ als in: je laat iemand gastbloggen voor jouzelf
2. het ‘voor jezelf’ als in: je doet aan gastbloggen met als doel de voordelen te bereiken die het voor jouzelf opleveren
Iemand anders voor jou laten bloggen kan verfrissend zijn en voor zowel jouw blog als jouzelf inzichten geven en nieuwe inspiratie doen opbloeien. Zeker wanneer je als enige artikels post binnen jouw blog, is het wel eens goed om iemand anders aan het woord te laten. Zo krijgen je bezoekers eens wat anders te lezen en kun je zelf eens nagaan of je misschien eens kunt schrijven vanuit een ander perspectief. Hoe dan ook, het kan je blogs wat levendiger maken, ideaal dus wanneer je het gevoel hebt dat je in een blogdip of –sleur zit. Naast dat het een oppepper kan zijn voor jouw blog, kun je er ook veel van leren. Hoe omschrijven anderen de hedendaagse innovaties of problemen binnen jouw vakgebied? Hoe weten andere bloggers dit te koppelen aan producten, diensten of bedrijven? En hoe doen ze dit alles zonder een saai, langdradig stuk te schrijven, maar het juist bijvoorbeeld te verwerken in een optimistisch maar realistisch energieke blog? Je ziet het, op allerlei gebieden valt er wat te leren van andere mensen. Het is aan jou om daar dan ook gebruik van te maken. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de gastblogger iets doet binnen de branche waarin jij jezelf bevindt, zo weet hij waar hij over schrijft en ontstaat er een goede blog. Het voordeel hierbij is dat wanneer de gastblogger dit artikel in zijn eigen netwerk gaat delen, dit voor jou ook weer nieuwe lezers op kan leveren. Doordat jij en de gastblogger in dezelfde markt werkzaam zijn, is de kans groot dat zijn publiek ook in jouw blog geïnteresseerd zal zijn.
En dan is er nog het gastbloggen wat je zelf kan doen, dat betekent dus zelf blogs schrijven voor anderen. Ook hier kun je veel van leren als je normaal gesproken alleen maar voor je eigen blog schrijft. Je leert vanuit een andere hoek naar onderwerpen kijken, en je moet hoogstwaarschijnlijk ook nadenken over hoe je het neer gaat zetten, welk taalgebruik je hanteert en welke afbeeldingen je eraan toevoegt. Allemaal kleine leerpunten voor jezelf, je wordt er wellicht wat creatiever door en je vergroot je eigen ‘kunnen’. Meestal schrijven gastbloggers artikelen in het kader van hun vakgebied, wat betekent dat het publiek van de blog waarvoor je schrijft, ook interesse zou kunnen hebben in jouw eigen blog. Via deze weg is het dus mogelijk om nieuwe lezers erbij te krijgen voor je eigen blog.
Als je dan eenmaal bezig bent met een blog voor een ander, kom je bij de vraag hoe je dit nu eigenlijk aanpakt. Het hangt natuurlijk af voor wie of wat je blogt, en wat de afspraken zijn. Als je het goed aanpakt, kun je meer geloofwaardigheid ten opzichte van jezelf creëren en aan personal branding doen. Dit krijg je voor elkaar door zulke blogs te vernoemen in jouw eigen marketing of biografie.
Wat het met zich mee kan brengen als voordeel, is dat het meer websitebezoekers en dus meer verkeer oplevert op jouw eigen website of blog. Door te verwijzen naar jouw site, jouw blog of eerdere door jou geschreven artikelen is de kans groot dat het aantal bezoekers op jou eigen website stijgt. Meer weten over de voor- en nadelen van gastbloggen? Lees dan deze blog van collega Nicole.
Dit geld in principe dus voor alles, maar ik doel nu vooral op de voordelen ten opzichte van jezelf. Natuurlijk is het handig voor jezelf als je door middel van gastbloggen wat kunt doen aan je branding en je websiteverkeer wat omhoog kunt krikken. Maar toch moet je daar wel mee oppassen. Als je teveel probeert om voor alleen jouw eigen voordelen een blog voor een ander te schrijven, is het gauw gedaan met je. Wanneer je teveel links naar je eigen website invoegt en te vaak je eigen naam, bedrijf of product noemt, zal je niet gewaardeerd worden en zal je zeer waarschijnlijk ook niet meer worden gevraagd om nog eens te bloggen. Weg kans om je netwerk, creativiteit en geloofwaardigheid te vergroten. Ook zoekmachines waarderen gastbloggers en de links die zij plaatsen steeds minder.Wees dus voorzichtig met het promoten van jezelf, en zie het vooral als een mooie kans om content te creëren voor een ander, met daarbij een klein beetje voordeel voor jezelf.
Mijn antwoord hierop: ja. Het levert voldoende voordelen op en wanneer je voorzichtig en bewust omgaat met het promoten van jezelf, is het echt de moeite waard. Of het iets voor jou is? Dat hangt helemaal van jou af. Sta je open voor nieuwe uitdagingen, wil je graag leren van anderen en je creativiteit vergroten? Dan is het misschien wat voor jou. Als je het promoten van jezelf niet als hoofddoel stelt, maar als een subdoel, dan kan het alsnog wat voor je opleveren: een uitgebreider netwerk, meer verkeer op je website of blog en een nieuwe lezerskring.