Een artikel wat veel shares heeft, lijkt in principe een populair artikel: het is nu eenmaal veel gedeeld. Niets is minder waar, integendeel zelfs, een inhoudelijk goed artikel kan heel populair zijn ondanks dat het niet veel gedeeld is. Veel shares hoeft niet te betekenen dat het ook daadwerkelijk gelezen is, en andersom betekent weinig shares ook niet dat het weinig gelezen is. Een artikel kan dus best vaak gelezen zijn, zonder dat het veel gedeeld is. Tweets worden vaak simpelweg geretweet zonder dat mensen überhaupt de link openen, net als bij berichten via andere social media. Waarschijnlijk zullen de meeste websites wel over een systeem of software beschikken waaruit op te maken valt hoe vaak een pagina bezocht is. Dit zegt al wat meer, dit betekent namelijk dat een link uit een tweet ook echt aangeklikt is in plaats van alleen maar geretweet. Dan blijft echter nog steeds de vraag of een bekeken pagina ook daadwerkelijk gelezen is..
Hoe komt dit?
Ten eerste denk ik dat het steeds actueler wordende probleem van informatie-overload een boosdoener is. Er wordt zoveel informatie de wereld ingestuurd, het is niet bij te houden. Waarschijnlijk hangt dit samen met de tweede oorzaak, namelijk het vertrouwen hebben in een zender, wat zou betekenen dat de informatie die wordt verstuurd per definitie van goede kwaliteit is. Van bepaalde grote organisaties of websites is bekend dat ze populair zijn en goede kwaliteit leveren, wat de stap om iets te delen zonder dat je het gelezen hebt een stuk kleiner maakt, zeker wanneer je weinig tijd hebt. Je vertrouwt er nu eenmaal op dat de content die zij publiceren goed is, wat je dan ook wel graag wil delen. Tot slot zal er tegenwoordig ook heel wat gebruik worden gemaakt van programma’s en software waarbij je bijvoorbeeld kun instellen dat je berichten van bepaalde afzenders altijd wilt delen. Dit scheelt natuurlijk een hoop tijd, maar is wel gevaarlijk aangezien de kans groot is dat de content die gedeeld wordt vervolgens weinig of helemaal niet meer gelezen wordt.
Ook zijn alle verschillende manieren die we tegenwoordig kennen om online te zijn, misschien een obstakel. Via mobiele apparaten is het vaak wel makkelijk om snel dingen te kunnen delen, maar het lezen ervan gaat soms lastiger. Zo zijn bijvoorbeeld nog lang niet alle websites aangepast aan mobiele devices wat het soms onmogelijk maakt om iets te lezen.
Stagnerende kennisgroei
Wat ik hier vooral jammer aan vind en daarom ook als een nadeel zie, is dat de vooruitgang van onze kennis misschien een beetje blijft steken. Wanneer minder content gelezen wordt, wordt er ook minder op gereageerd. Juist commentaar en (opbouwende)kritiek kunnen erg veel bijdragen aan het vergroten van de kennis. Mensen kunnen veel aan elkaar hebben wat dat betreft, ieder ziet bepaalde dingen anders en heeft zo zijn eigen standpunten. Dit komt overeen met het principe van inbound marketing, namelijk het creëren van interactie tussen een bedrijf en haar klanten.
Daarom is het dus des te belangrijker als we stoppen met het lukraak delen van content die we niet hebben gelezen. Op die manier hoeft er geen vertekend beeld te ontstaan van populariteit en kwaliteit van content, en wordt alles weer op echte waarde gelezen en gedeeld.
Zorg voor engagement
Om dit probleem een beetje tegen te gaan, of te voorkomen, is het belangrijk om te zorgen voor engagement door sociale interactie.Wanneer er betrokkenheid bij je klanten ontstaat, zit je in de goede richting. Door middel van verschillende vormen van interactie bereiken.
Het is belangrijk dat je op verschillende (sociale) media aanwezig bent, en niet zomaar aanwezig, nee, echt actief aanwezig. Dit houdt in dat je regelmatig content post, denk daarbij aan bijvoorbeeld blogs en video’s. Bovendien is het van belang dat interactief bent, ga in gesprek met bezoekers en klanten, reageer op hun comments.
Probeer je meer te focussen op de klanten die je hebt, dan op het aantal likes, shares en retweets. Investeer tijd in het individuele engagement van klanten, waar je op de lange termijn ook echt iets mee kunt bereiken.
Dus: voor wie dit nog steeds doet, probeer je niet meer blind te staren op het aantal shares, likes en retweets je hebt. Besef dat het wel iets, maar lang niet alles hoeft te zeggen.