Inbound Blog | One4Marketing | The Inbound Company

Buyer Persona's: wat zijn het en waarom zijn ze belangrijk?

Geschreven door Driek Geurtsen | 20 september 2013

Sluit uw ogen en visualiseer uw (potentiële) klant. Wat ziet u? Grote kans dat er eentyperende foto op uw netvlies gebrand staat. Heel goed! Want misschien klopt dit beeld wel meer met de realiteit dan u denkt. Nu is het de kunst om dit personage concreet te maken door haar te beschrijven in termen van demografische gegevens, persoonlijkheid, leefstijl, interesses en behoeften. De concretisering van zo’n denkbeeldig persoon wordt in marketing termen ook wel een buyer persona genoemd.

Dus, wat is een buyer persona?

“Een buyer persona is een fictief personage dat jouw ideale klant representeert”

Het ontwikkelen van een buyer persona is lastig. Iedere klant is uniek, dus hoe vat je deze samen in één of enkele stereotypes? Bovendien moet je ‘in het hoofd’ van de klant kunnen duiken om inzicht te krijgen in haar persoonlijkheid en leefstijl.

Waarom zijn buyer persona's belangrijk?

Het antwoord op deze vraag is simpel: je kunt niets verkopen als je niet weet wie je klant is! We denken allemaal al vrij snel dat we onze klant kennen. Uit ervaring en via klantenpanels en gesprekken met het sales team denk je al snel te weten hoe je doelgroep in elkaar steekt. Maar als er wordt gevraagd naar een specifieke omschrijving van de doelgroep dan valt er al snel een stilte. Want behalve de naam, het geslacht en het aantal bezoeken op de pagina weten de meeste bedrijven weinig zinnigs te vertellen over hun klanten. Ze mogen dan wel een naam hebben, maar een gezicht hebben ze niet. “Hoe beter je je klanten kent, hoe beter je met hen kan gaan communiceren.”
Geef jouw buyer persona behalve een naam dus ook een gezicht. Beschrijf hoe ze leven, wat hen interesseert, hoe ze leven en wat jij aan dit leven kan toevoegen.

Hoe verzamel ik informatie over mijn buyer persona's?

  1. Verzamel constant informatie tijdens klantgesprekken, seminars en conversaties op de sociale media.
  2. Monitor de sociale media op vragen die de klant stelt. Dit geeft veel inzicht in zijn/haar pijnpunten.
  3. Praat met jouw collega’s van sales. Wat horen zij in hun dagelijkse gesprekken met prospects en klanten? 
  4. Op welke keywords vinden jouw bezoekers jouw website? Maak een lijst met de meest gebruikte keywords en probeer hieruit op te maken wat de behoeften en wensen van de potentiële klant zijn.
  5. Doe persoonlijke interviews en focus daarbij op de doelen van de koper, welke zaken frustreren hem of haar; wat maakt hem blij? Waar ligt hij ‘s nachts wakker van?

Meer weten over buyer persona's? Lees dan het e-book 'Alles over Buyer Persona's!'