Inbound Blog | One4Marketing | The Inbound Company

10 dingen die elke marketing student moet weten

Geschreven door Driek Geurtsen | 21 maart 2013

Afgelopen november studeerde ik af aan de CHE. Wat een fijn gevoel was dat, de vier jaren vol colleges waren voorbij. Het werd tijd om de echte wereld in te stappen, de wereld van de marketing. 


In deze blog vindt je de 10 dingen die elke marketing student moeten, voordat hij of zij de wereld van de marketing instapt.

1. Wees niet bang voor getallen
Marketing en statistiek gaan hand in hand. De lessen statistiek zijn misschien niet je favoriet, maar ze zijn van enorme waarde. Wees er op voorbereid dat je alles wat je doet gaat meten. Statistieken zijn essentieel bij het nemen van beslissingen. Hoe ga je aan je manager laten zien wat je werk heeft opgeleverd, als je niets meet of analyseert?

2. Een stage is niet indrukwekkend
Het feit dat je een stage (of twee) hebt gelopen is niet indrukwekkend. Iedereen loopt stage. Ook al heb je bij het beste marketingbureau of het mooiste merk stage gelopen, als je niet kunt aantonen wat je hebt bijgedragen aan de organisatie, zal je stage niet als waardevol gezien worden.

3. Wees proactief en ondernemend 
Doe meer dan de taken die je toegeschoven krijgt. Wacht niet af, maar heb het lef om je mening te geven. Doe dit uiteraard wel op een respectvolle manier en onderbouw je argumenten. Dit wordt enorm gewaardeerd. Door ideeën met elkaar te bespreken verrijk je jezelf en de ander.

4. Haal het beste uit je stage
Zorg voor afwisseling in je stages. Loop niet alleen stage aan de bureau-zijde, maar draai ook mee op de marketingafdeling van een bedrijf. Test jouw marketingvaardigheden in verschillende omgevingen. Het helpt je om te zien welke vorm van marketing jou goed ligt.

5. Specialiseer 
Wees geen generalist, maar een specialist. Een generalist weet weinig van veel, een specialist weet veel van weinig. Zorg dat er bepaalde onderwerpen zijn waarvan je kan zeggen dat je daar écht goed in bent. Geef met behulp van minoren, keuzevakken en stages een duidelijke lijn in je studie weer. Probeer uit te blinken op een bepaald gebied.

6. Maak je vaardigheden niet indrukwekkender dan ze zijn
Hou je zelf (en de toekomstige baas) niet voor de gek. Waak ervoor dat je te hoge verwachtingen creëert; verwachtingen die je niet na kan komen. Je manager zal enorm teleurgesteld in je zijn.

7. Marketing gaat snel
De kans is enorm groot dat kennis die je opdoet in je eerste jaren achterhaald is op het moment van afstuderen. Zo heb ik in de collegebanken gehoord dat het enorm effectief is om te adverteren via massamedia en dat je dat zeker moet doen als er budget voor is.
Ben je op zoek naar het antwoord voor een ingewikkeld marketingprobleem? Laat je oude drie jaar oude studieboeken links liggen. Ga er vanuit dat je constant aan het uit zoeken zal zijn wat de meest effectieve marketing nou eigenlijk is.

8.Marketing draait niet alleen om branding of merkbekendheid, het gaat om het verdienen van geld
De dagen dat marketing en sales gescheiden van elkaar werken lopen op hun einde. Vandaag de dag moeten de twee teams meer en meer samenwerken. Je weet dat je waarde moet toevoegen aan je organisatie. Wat is die waarde? Heel simpel, gewoon winst. Wat levert het versturen van die email het bedrijf op? Die tweet? Dat persbericht? Deze inspanningen helpen allemaal bij het positioneren van een organisatie, maar ze moeten wel in de aankoop cyclus passen. De waarde ervan moet aantoonbaar zijn.

9. Bouw aan je netwerk 
Dit advies heb je vast al eerder gehoord. Zorg ervoor dat je (tenminste) één netwerk bijeenkomst per maand bijwoont. Ga naar de MarCom, MultiChannel of een andere evenement. Word lid van de lokale open coffee of social media club. Geef je op voor een studievereniging of (studenten)businessclub. Er zijn mogelijkheden genoeg, laat ze niet aan je voorbij gaan.

10. Leer te programmeren
Je hoeft geen webmaster te zijn, maar het is belangrijk dat je de basis van HTML en CSS begrijpt. Moet er wat aangepast worden op de website maar is er geen webdesigner beschikbaar? Het is enorm handig als jij over deze vaardigheden beschikt. Ook een gesprek over een app of website die je wil laten ontwikkelen zal een stuk soepeler verlopen wanneer je de basis van het programmeren begrijpt.

Hopelijk helpt deze lijst je bij het plannen van je verdere marketingcarriere!

 

Heb je aanvullende tips voor marketingstudenten? Laat het weten.


U vindt Tobias op Google+Twitter en LinkedIn.