Het grootste deel van de b2b IT-bedrijven heeft weleens een video gemaakt, maar is er niet actief mee bezig. Dit is één van de conclusies die Ferdinand van de Blaak trekt uit zijn onderzoek naar de inzet van videomarketing. We delen een deel van de resultaten uit dit onderzoek door in deze blog drie vragen te beantwoorden.
Ferdinand van de Blaak is vierdejaars student Communicatie en doet al enkele maanden onderzoek. Hij heeft een groep representatieve respondenten bij elkaar verzameld en ging om tafel met experts. Uit het onderzoek kwamen zowel verrassende als minder verrassende inzichten over het verleden, het nu en de toekomst. We waren natuurlijk reuze benieuwd of Ferdinand antwoord kon geven op veelgestelde vragen over videomarketing. Spoiler alert: hij wist het allemaal haarfijn te vertellen aan de hand van zijn onderzoeksresultaten. Laten we beginnen!
De voornaamste reden die respondenten geven om video onderdeel uit te laten maken van hun marketingstrategie, is dat video informatie snel over kan dragen. Waar eerder grote lappen tekst nodig waren om een complex product of ingewikkelde dienst uit te leggen, kan video dit in een minuut overbrengen. Bovendien speelt de content overload daar een rol bij. Naast snelheid is ook inhoud van belang in de keuze voor video. Video is namelijk een marketingmiddel dat in staat is om veel emotie over te dragen.
Afhankelijk van het doel dat de video moet dienen, kan het op verschillende manieren worden ingezet. Allereerst wordt video binnen dit segment gebruikt als middel om kennis over te dragen. Tutorials zien we bijvoorbeeld veel voorbij komen, maar ook webinars winnen steeds meer terrein. Dit zijn relatief nieuwe soorten binnen de b2b, maar ook de bekendere soorten, zoals de bedrijfsvideo, zijn nog steeds populair. Een trend die we daarnaast binnen de ondervraagde doelgroep terugzien, is dat video vooral in de laatste fase van de buyer journey (de decision fase) terugkomt. De respondenten geven aan dat ze een lead hiermee denken een laatste zetje te kunnen geven. Deze video’s hebben vaak een wat meer product of dienstgeoriënteerde invulling.
“We zien allemaal het belang van videomarketing in, maar om er werkelijk wat van te maken is veel nodig.” - Ferdinand van de Blaak
Hoe kan het nou dat video al zoveel jaren in opmars is binnen het bedrijfsleven, maar dat het bij veel b2b-bedrijven nog geen integraal onderdeel is van de marketingstrategie? Het simpele antwoord is: het creëren van een goede video kost veel tijd. De halve tot hele dag die men kwijt is aan het opnemen van een video (dus exclusief voorbereiding) is veel meer dan de tijd die iemand kwijt is aan het schrijven van bijvoorbeeld een blog. Deze wetenschap houdt bedrijven tegen om ermee aan de slag te gaan.
Maar er zijn meer redenen waarom videomarketing bij bedrijven niet van de grond komt. De krapte op de arbeidsmarkt voelen veel bedrijven en zorgt voor schaarste aan fte. Plannen blijven liggen en er moeten prioriteiten worden gesteld. Dit in combinatie met de hoeveelheid tijd, pakt niet erg positief uit wanneer je een goede video wilt neerzetten.
Ten slotte is de meetbaarheid van video lange tijd een vaag gebied geweest. Resultaten waren dubieus omdat bedrijven niet op de hoogte waren van kpi’s en de tools om het resultaat van videomarketing te meten, simpelweg niet voor handen lagen.
'I wouldn't be surprised if you fast-forward five years and most of the content that people see on Facebook and are sharing on a day-to-day basis is video' aldus Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook in een interview.
Hoewel video steeds meer voeten in aarde krijgt binnen de Nederlandse b2b, concluderen wij uit het onderzoek dat video momenteel een versterker is, maar geen vervanger. Bedrijven maken vooral gebruik van video om andere contentmiddelen, zoals blogs of whitepapers, te versterken.
Om overzicht te houden over alle contentmiddelen die jouw organisatie publiceert, kun je deze in een kalender plaatsen. Download hier gratis onze socialmediakalender.