<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Het mysterie van de bank, het bedrijf en de non-profit ontrafeld

door: Driek Geurtsen

Het mysterie van de bank, het bedrijf en de non-profit ontrafeld

Het mysterie van de bank, het bedrijf en de non-profit ontrafeld

auteur
Oprichter & CEO Elke dag sta ik open voor mensen en hun vragen en doelen. Die vragen beantwoorden met creatieve oplossingen, daar doe ik het voor.
One4marketing

Een winstgroei van 91 procent, ieder jaar een verdubbeling van de omzet en toenemende donaties van het Nederlandse publiek. Dit kunnen we leren van de koopman, de dominee en de koopman verkleed als dominee!

Het geheim van de bank, het bedrijf en de non-profit ontrafeld

1. Inspiratie: Triodos Bank als wereldverbeteraar

Als ondernemer kun je er alleen maar van dromen: een verdubbeling van de winst. Voor Triodos Bank is het werkelijkheid. De bank zag haar winst in het eerste half jaar van 2015 met maar liefst 91 procent toenemen ten opzichte van diezelfde periode in het jaar daarvoor.

Hoe doen ze dat?

Zoals Roel Welsing, hoofd Marketing bij Triodos Bank, ‘Marketeer of the Year 2013’ en zesde in de Marketing Top 100-ranglijst van afgelopen jaar, tijdens een interview met Marketing Online al zegt: “We zijn een echte bank, zonder dat we onze missie uit het oog zijn verloren. (…) Duurzaamheid loont echt. We stimuleren creativiteit, stimuleren innovatie en verbeteren de maatschappij.”

Marketing van de koopman, verkleed als dominee

Marketing van de koopman, verkleed als dominee, werkt. Om Simon Sinek aan te halen: de why is helder. Met iedere campagne toont Triodos Bank haar maatschappelijke, duurzame karakter. De onlangs gelanceerde campagne ‘5 dingen’ doet daar niet voor onder. Voel jij je als individu te klein om de wereld te veranderen; Triodos Bank schuift de bezwaren met vijf standpunten van tafel. Zoals Martin Luther King miljoenen inspireerden om de wereld te veranderen, zo volgt Triodos Bank zijn voetstappen. ‘Bazen zijn uit,’ claimt zij. ‘Echte verandering is zelden het werk van zo’n grote man of vrouw. Het zijn grote ideeën die de wereld veranderden. Ideeën die groot worden, zodra steeds meer mensen ze omarmen.’

Maar ook: ‘Laat je geld niet aan een bankier over.’ Waarmee de bank vertrouwen wint, want welke bank zegt nu zoiets? Triodos Bank wil dat je meedenkt, dat je kritische vragen stelt. En toont zich daarmee kwetsbaar, maar tegelijkertijd zo sterk. Want ze zet de klant centraal, en dat loont.

2. De klant is koning: Coolblue

Ieder jaar een verdubbeling van de omzet, 325 gespecialiseerde webshops en zeven fysieke winkels in Nederland en België, 1.5 miljoen klanten op jaarbasis... En dat allemaal gerealiseerd in amper zestien jaar tijd. Retailer Coolblue doet ‘alles voor een glimlach’. En met succes: naast het winnen van enkele Thuiswinkel Awards heeft Coolblue een Net Promotor Score van maar liefst +66. Daarmee laat het bedrijf de gemiddelde NPS-score van +7 in de branche der retailers ver achter zich.

Hoe doen ze dat?

“In onze organisatie hebben we niet alleen een financieel directeur, maar ook een directeur tevreden klanten.” Vertelt een trotse Pieter Zwart, eindbaas van Coolblue, in een interview met Nino Koolen en Rob van Leeuwen van MT (december 2013). “Maar”, vraagt de interviewer, “is een directeur tevreden klanten niet gewoon een nieuwe titel voor een bekende functie?” “Ik ben met je eens dat je het bij ieder bedrijf dat zich met consumenten bezighoudt zou kunnen verwachten,” luidt het antwoord.

Marketing van de koopman

Snelle levertijden, humoristische details bij het aankoop- en ontvangstproces en een glashelder adviesbeleid: ‘Alles voor een glimlach’ en ‘gewoon verwonderen’ zijn niet zomaar slogans. Het is Coolblue’s lifestyle met klanttevredenheid als allerhoogste goed. Het draait om de klantbeleving. De consument wordt letterlijk op handen gedragen. Zo heeft Coolblue niet alleen een directeur tevreden klanten, maar ook een glimlachmanager; die zich afvraagt of iets wel leuk genoeg is voor de klanten. En gebruikt het bedrijf heuse wachttherapie, om de wachttijd na de bestelling zo aangenaam mogelijk te maken. 

“Je moet klanttevredenheid tot het allerhoogste doel verheffen van je organisatie,” zegt Zwart in eerder genoemd interview. “Dus je moet niet alleen kijken naar omzet en winst, maar klanttevredenheid maken tot de eerste kolom in je managementrapportage en het vervolgens op alles in je organisatie terugvertalen.” Zo worden Coolblue’s klanten fans en gelukkige ambassadeurs. Een betere marketing kun je je niet wensen.

3. Urgentie: Artsen zonder Grenzen

Afgelopen jaren ziet Artsen zonder Grenzen haar Nederlandse donaties toenemen met een gemiddelde van tien procent. Op Facebook heeft de non-profit organisatie meer dan 66.000 fans, een gemiddelde post behaalt tussen de honderd en tweehonderd likes. 

Hoe doen ze dat? 

Dagelijks post de non-profit organisatie verhalen van en interviews met verplegers en dokters in rampgebieden online. Waar de non-profit organisatie in 2014 een vierde van het mediabudget investeerde in haar online aanwezigheid, was dat dit jaar het dubbele, vertelt online manager Fieke den Boer aan emerce.nl. Ze mikken op een jongere doelgroep en die bevindt zich online.

Marketing van de dominee

Een kijkje in West-Afrika, waar werd man en macht gewerkt wordt om ebola tegen te gaan; een fotoreportage van de hulp die Artsen zonder Grenzen biedt aan bootvluchtelingen op Kos; of een bezoekje aan de kraamafdeling van een ziekenhuis in Kabul. Iedere uiting van Artsen zonder Grenzen ademt urgentie. De verhalen zijn puur. Rauw. Grijpen je.

“Op welke campagne ben je het meest trots?” Vraagt Mindshare Nederland in een interview met campagnemanager Brechtje Hassing eind vorig jaar. “De recente campagne van Artsen zonder Grenzen, waarin we laten zien hoe we de strijd tegen ebola aangaan,” is het antwoord. “De campagne is echt. Mijn collega in Sierra Leone behandelt daar patiënten in het ebolacentrum. Zij vertelt over haar werk en de situatie daar. De beelden onderschrijven dat. De middelen die zijn ingezet sluiten mooi op elkaar aan en versterken elkaar.”

Met ieder verhaal onderstreept Artsen zonder Grenzen de relevantie van haar bestaan. Het publiek ziet waar hun gedoneerde geld in geïnvesteerd wordt en krijgt direct meer binding met de organisatie. Als lezer voel je dat al het ver-van-je-bed wereldleed plots via je laptop bij je op schoot kruipt. Je voelt de urgentie om iets te doen: doneren.

Wat hebben de bank, het bedrijf en de non-profit gemeen?

Hoe verschillend Coolblue, Triodos Bank en Artsen zonder Grenzen ook zijn; er is één overeenkomst. Hun key to success is een totaal andere manier van denken. Alledrie de partijen zetten hun prospect centraal. Triodos Bank onderscheidt zich door te inspireren en kennis te delen; Coolblue door de klant zo tevreden te stellen, dat zij gelukkige ambassadeurs worden; en Artsen zonder Grenzen door het delen van relevante verhalen die hun publiek aanspreken.

Alledrie de principes komen overeen met het inbound marketing-principe, waarbij je je geheel focust op relevant zijn voor je ideale klant - de buyer persona. Benieuwd hoe dat werkt? Download gratis ons handboek Inbound Marketing!

download e-book Inbound Marketing

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

contentmarketing

Content en design bij het bouwen van een website

Er moet een nieuwe website komen. Een grote, uitdagende klus ligt op je bordje. Er moeten nieuwe..

inbound-marketing

Zo verhoog je jouw website conversie met behulp van sociale bewijslast

Wanneer je in jouw markt samen met concurrerende bedrijven producten of diensten verkoopt die..

contentmarketing

Help! Al die instellingen op mijn camera!

Je hebt gekozen, videomarketing it is! Nu moet je de juiste camera uitzoeken. Maar welke..